Vertrouwenspersoon

G.C.H.C wil een vereniging zijn waar iedereen zich veilig en welkom voelt. Sporten in je studententijd is een fantastische manier om mensen te leren kennen. G.C.H.C. staat bekend om de combinatie van (top)sport en gezelligheid. We kennen een ongedwongen manier van met elkaar omgaan, waar respect en vertrouwen voorop staat. Toch kan het gebeuren dat jij dat op een moment anders ervaart. Bijvoorbeeld omdat iemand anders zich op een manier gedraagt die jij niet prettig vindt. Dit is ongewenst gedrag en dat willen we stoppen of beter nog, voorkomen. Als jij ongewenst gedrag ervaart, willen wij dat als club weten zodat we jou daarbij kunnen ondersteunen.

Er zijn verschillende vormen van ongewenst gedrag, waaronder pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, bedreiging en gewelddadig gedrag. Maar je kunt ook problemen ervaren waardoor je niet kunt zijn wie je bent, of je kunt je buitengesloten voelen.

Je kunt zelf met ongewenst gedrag te maken krijgen, maar je kunt het ook bij iemand anders zien gebeuren. Ook dan, bijvoorbeeld als coach, trainer, manager, medesporter of huisgenoot, vragen we je om contact te leggen met onze Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Bij een vermoeden van seksuele intimidatie zijn coaches, trainers en managers zelfs verplicht om dit te doen. Ook het bestuur is meldplichtig bij vermoeden van seksuele intimidatie. Belangrijk om te weten: als jij ervoor kiest om anoniem jouw verhaal te doen, kan dat altijd!

Iedereen die lid is van G.C.H.C. is automatisch ook lid van de KNHB. Daarmee accepteert ieder lid automatisch het tuchtreglement van de bond. Die beschermt je, maar stelt ook regels aan jouw gedrag en dat van anderen. Als er een melding bij de VCP komt, gaan we samen kijken of het ongewenste gedrag onder het tuchtreglement valt, of onder het strafrecht. Beide routes kennen zo hun vervolgstappen.

G.C.H.C. heeft ervoor gekozen dat je niet alleen bij ongewenst gedrag van anderen bij de VCP terechtkan, maar ook als je je niet lekker in je vel voelt zitten. Door studiestress, familieomstandigheden of wat dan ook, je kunt de VCP ook om een vertrouwelijk gesprek vragen. Er zijn ook externe vertrouwenspersonen beschikbaar, zie kader.

Het Centrum Veilige Sport is ook voor iedereen beschikbaar. Tot slot is er een chatlijn, www.fier.nl/chat-sport/ , waar je vooral buiten kantooruren en ook ’s nachts terecht kunt.

Contact

Heb je een vraag of wil je in contact komen met de VCP's? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Er is bewust gekozen voor een man én vrouw als vertrouwenspersoon voor het geval dat er voorkeur is. Wil je liever direct in contact komen met één van de VCP's, gebruik dan het persoonlijke mailadres hieronder.

 

Ellen Versteegen

  • Studente psychologie
  • NOC*NFS gecertificeerd VCP'er
  • G.C.H.C.: Speelster D2
  • [email protected] - 06 57 08 72 91

 

Erik Westerhoff

  • Docent, SLB'er en aandachtsfunctionaris bij de Hanzehogeschool
  • NOBCO gecertificeerd coach
  • NOC*NFS gecertificeerd VCP'er
  • G.C.H.C.: Teammanager H1, clubmanager, lid Raad van Advies
  • [email protected] - 06 50 60 37 92